Startupfeeder

A hazai startup ökoszisztéma etetőgépe

LiftUP vállalkozásfejlesztő képzés – online
A résztvevők szemével

Május elején ajánlottuk Nektek a LiftUp online megrendezésre kerülő vállalkozásfejlesztő képzést, ami a pandémiás időszak kellős közepén került át az offline megvalósításról az online térbe.

Ebben az időszakban kicsit már mindenkinek a hócipője tele volt – hogy finoman fogalmazzak - az online eseményekkel, a gép előtt kuksolással, az akadozó hanggal, a személyes kontaktus hiányával és a többivel…

Akkor miért ajánlottuk mégis Számotokra ezt a több alkalmas online workshop sorozatot?

Mert a szervezők, a facilitátorok, a trénerek és a meghívott előadók ismeretében, biztosak voltunk abban, hogy értéket ad majd minden résztvevő számára. Hiszen a programot a StartITup Győr csapatának oszlopos tagjai és más szakemberek vezették le (a teljesség igénye nélkül: Tüske Tamás, Páti Dia, Réti Virág, Paris Noble), de a meghívott előadók névsora is igen impozánsra sikerült, hiszen olyan „nagy neveket” találhattunk közöttük, mint - szintén a teljesség igénye nélkül - Hild Imre (Global Traction) vagy Varga-Baráth Barbara (Green Fox Academy).

Bár a program sikere offline esemény esetén simán borítékolható lett volna, azonban egy interaktív, együttműködést és csapatmunkát igénylő képzés virtuális térben való megvalósítása mindig óriási kihívás. A szervezők maximális sikerrel vették ezt az akadályt is.

Mi pedig nem tévedtünk, amikor ajánlottuk a kurzust. �

A képzésen résztvevők megismerkedhettek a csapatszervezés, a probléma definiálás, a Design Thinking és a Business Model Canvas módszertanaival és angol anyanyelvű tréner (Justine Harcourt de Tourville) segítségével készülhettek az utolsó alkalom, a Graduation Day pitch-eire, amire szintén online formában került sor, a zsűri tagjai pedig a Nemzeti Tehetség Központ, a Design Terminal, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a Startup Europe Network képviselői voltak.

A résztvevők négy kategóriában (Best Pitch, Most innovative idea, Most investment-ready idea, Best Social Impact Idea Award különdíj) olyan értékes díjakért versenghettek, mint (sorban) Online marketing konzultáció Szabó Edit Kider App és online marketing szakértővel, Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány sales training és BrainBar jegyek, Balogh Petya konzultáció és Forbes előfizetés vagy Impact Ventures konzultáció Véglesi Júliával és MeOUT onepager és deck szerkesztési training, továbbá egy fő részére a Green Fox Academy 50%-os kedvezményt biztosít egy képzésre, illetve a K&H Start It egy Green Card-ot ajánlott fel egy csapat részére az őszi Demo Day-re.

A névsor és a díjak tehát színvonalasak, de lássuk mit gondoltak a képzésen résztvevők, többükkel is volt szerencsém beszélgetni.

Mindannyian máshonnan, más háttérrel, de közel azonos motivációkkal érkeztek. Mindannyian vállalkozást vagy startupot terveznek indítani, saját ötleteik vannak.

Almási Virág a fővárosból jelentkezett be a képzési alkalmakra, piackutatóként dolgozott, de a koronavírus járvány miatt elvesztette a munkáját, már régóta foglalkoztatta a vállalkozás gondolata és amikor szembejött vele a jelentkezés linkje nem habozott.

Lehoczky Csenge szintén a fővárosban él, startupokkal foglalkozik, dolgozott már accelerátorban és közösségi irodákban is, tehát tőle sem állt távol a vállalkozás indítás gondolata.

Németh Ágnes Londonban él, ahol sales adminisztrátorként dolgozik IT területen, home office-ban dolgozik, saját ötleteinek továbbgondolása miatt jelentkezett a képzésre és bár neki is volt előképzettsége a témában, mégis számos új dologgal találkozott a tréningeken.

Szekér Tamás Barcelonában dolgozik, neki is régóta motoszkál a fejében a vállalkozói lét. Az egyetemen vállalkozásfejlesztési mesterképzésen tanult és lehetősége volt több külföldi országban cserefélévet eltölteni, ez idő alatt más-más vállalkozói szellemiségeket és kultúrákat ismerhetett meg, ez adta számára az inspirációt, hogy ezen a vonalon menjen tovább.

A képzés ideje alatt mindannyian kisebb csapatokban dolgoztak együtt, a csapatokat a szervezők alakították ki.

Virág kiemelte, hogy már a képzésen nagyon jól működtek együtt, most pedig személyesen is tervezik a találkozást a csapatával, hogy lássák valóban működik-e közöttük a kémia. Már a képzésen elkezdődött a különböző szerepkezdemények (kreatív, motiváló, vezető, stb.) kialakulása a csapatban.

Csenge, Tamás és Ágnes is megerősítette, hogy a csapatok továbbra is tartják a kapcsolatot és vannak, akik tovább dolgoznak az ötletükön, illetve olyan viszonyt és bizalmat sikerült már online formában is kialakítaniuk, hogy valóban elismerik és tisztelik a másik erősségeit és kompetenciáit.

(Csenge és Tamás projektjét a Try ONline-t, csekkoljátok az Instagramon itt.(ha ruhavásárlás közben sokszor vagytok bizonytalanok, akkor mindenképpen) 

Nagyon pozitívnak élték meg, hogy a képzésen hozzájuk hasonló lelkes és elhivatott emberekkel találkozhattak és többször is kiemelték, hogy az egyik legnagyobb érték, amit a képzéstől kaptak az a közösség, ami a közös szombatokon kialakult a résztvevők, a csapattagok között.

Bár Ágnes jelezte, hogy szívesen töltött volna több időt a többi csapat tagjaival is, de az időkorlátok és a képzési anyag komplexitása miatt ez érthetően nem volt lehetséges.

A másik legnagyobb értéket mindannyian abban látták, hogy valóban a gyakorlatban próbálhatták ki magukat, valós példákat hallhattak és felesleges „rizsa” és körítés nélkül ismertették meg őket az elmélettel. Hiszen egyikőjüktől sem állt távol a vállalkozás gondolata, találkoztak már az elmélettel tanulmányaik vagy a munkájuk során itt mégis kereteket, időkorlátot és konkrét, pontosan definiált feladatokat kaptak, amik mentén valóban a nulláról voltak képesek eljutni az ötlet kidolgozásáig. Kiemelték még, hogy olyan ismereteket kaptak, amiket nem biztos, hogy könyvekből vagy cikkekből elsajátíthattak volna és a vendégelőadók is óriási plusz nyújtottak a számukra.

Az online megvalósulás pedig lehetővé tette, hogy földrajzi korlátok nélkül jelentkezhettek a tréningekre, hiszen emiatt Ágnes és Tamás sem tudott volna hazautazni. A használt online eszközökkel (zoom, mural) is meg voltak elégedve és új funkciókat is megismertek a használat során.

Mindannyian egyetértettek abban, hogy „fizetős” rendezvények színvonalán valósult meg a díjmentes képzés és jelezték, hogy máshol a hasonló kurzusokért „súlyos pénzeket” kérnek el.

Nagyon boldog vagyok, hogy lehetőségem volt beszélgetni egy kicsit a résztvevőkkel, mert valóban értékes embereket ismertem meg a személyükben és végig úgy éreztem, hogy bárcsak én is részt vettem volna a tréningeken, engem is nagyon inspiráltak a beszélgetéseink.

Mindannyian maximálisan, száz százalékban, mindenképpen – hogy őket idézzem - ajánlanák másoknak is a képzést és a saját network-jükben is népszerűsítik FB bejegyzésekben vagy Insta sztorikban, ami azt gondolom mindent elmond arról, hogyan is sikerültek a tréningek és reméljük lesz folytatás.

Szívből gratulálok a szervezőknek, trénereknek, előadóknak, hogy online is ilyen színvonalas képzést tudtak levezetni, a résztvevőknek pedig sok sikert kívánok az ötleteik megvalósításához és remélem többükkel személyesen is találkozhatunk majd a jövőben.

Köszönet a képekért a szervezőknek és köszönöm a beszélgetést Almási Virágnak, Lehoczky Csengének, Németh Ágnesnek és Szekér Tamásnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://startupfeeder.blog.hu/api/trackback/id/tr5815986574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Startupfeeder

Hírek és beszámolók a vidéki, helyi szerveződésű startup ökoszisztémák eseményeiről, újdonságairól. Emellett tudósítunk magyar startupok nemzetközi sikereiről

IMPRESSZUM

süti beállítások módosítása