Startupfeeder

A hazai startup ökoszisztéma etetőgépe

StartupSzerda - FuckUp Night (2019.05.08.) Győr
Beszámoló - Hogyan bukjunk el és kezdjünk újra?

Bukás és újrakezdés… erről szólt a májusi StartupSzerda. Nagyszerű előadók, izgalmas és tanulságos történetek egy meglehetősen kényes témában.

1_2.jpg

Le a kalappal az előadók előtt, hiszen a személyes kudarcainkat, hibáinkat a nagyközönség előtt megosztani korántsem könnyű, mégis őszinte és hiteles előadásokat hallgathattunk, általánosítások és unalomig ismételt közhelyek nélkül.

Ismét sokan jelentünk meg az eseményen. A szokásos köszöntő után, volt lehetőség egy kis networking-re is. Még az előadások előtt a mögöttünk ülőnek pár mondatban be kellett mutatkoznunk, majd mesélnünk egy saját kudarcunkról. Ez a kis közjáték remekül felvezette az előadásokat és így valóban könnyebben ment az ismerkedés is.

Az első előadó, Pozsonyi Norbert volt, aki saját sztorival nyitotta az estét. Mesélt a saját startupja, az Exelean indulásáról, a kezdeti lelkesedésről és problémákról, a vízióról. Természetesen arról is, miért nem lett végül sikeres a vállalkozás.

Pedig Norbert elbeszéléséből kitűnt, hogy abszolút lehetett volna. Hiszen minden jól indult, volt csapata, benne volt a rengeteg munka és energia, majd bejelentkezett az Autodesk is, hogy érdekli a dolog. Azt gondolhatnánk, hogy sínen volt a dolog, azonban mégsem.

Norbert több okot is megvilágított, hogy miért is bukott el itt a történet. A tervezés és a mérföldkövek hiánya volt az egyik ok, illetve az, hogy bár Norbertnek volt mentora, az ő segítségével sem úgy élt, ahogy azzal lehetett volna, tehát túl ritkán és talán túl későn is kért tanácsot.

2_3.jpg

Norbert mesélt még egy másik, talán még személyesebb kudarcáról is. Hallottunk még a kudarc utáni karrierváltásának motivációiról és az újrakezdés nehézségeiről. A végén pedig kaptunk egy útravaló gondolatot is, miszerint a legjobb befektetés, ha magunkba, a személyes fejlődésünkbe fektetünk, ezzel sohasem lőhetünk mellé.

Páti Diána volt a következő előadó, aki - miután elmesélte a saját történetét, hogy hogyan is került Belgiumba - bukásokat és újrakezdéseket ismertetett velünk európai példákon keresztül. Bemutatta a Take Eat Easy, a Tiqets és a SoundCloud startupok indulását, a főbb problémákat, amikkel meg kellett küzdeniük. Boncolgatta a bukásaik okait, de bemutatta azt is, amikor egy-egy irányváltás, egy gyors és jó döntés megmentett egy céget a bukástól.

3_3.jpg

Öt pontban foglalta össze, mik a legfőbb okai egy startup bukásának. Elsőként a validálás hiányát jelölte meg, majd a nem megfelelő csapatot, a hiányzó tőkét, a gyorsaság hiányát, valamint az elhibázott sales döntéseket nevezte meg. Tanulságként pedig összefoglalta, hogy elsősorban validálni, piacot kutatni kell, nem kell megijedni egy esetleges pivot-tól, megfelelő sales döntéseket kell hozni, valamint nem szabad elveszíteni a kitartást és a fókuszt.

Dia egy meglehetősen hatásos mondattal zárt, miszerint „Ha nem érnek kudarcok, próbálkozz keményebben.”

Fekete Attila a FekiWebStúdió vezetője volt az esemény utolsó előadója, aki szintén egy saját sztorival érkezett és egy erős címmel. Hogyan bukjunk el 50 milliót és kemény munkával telt éveket?

2015-ben hívták meg a barátai, ismerősei Attilát, hogy csatlakozzon hatodik alapító tagként egy vállalkozás elindításához és szálljon be ő is öt millió Ft-tal. Magasan kvalifikált, szakmájukban kimagasló teljesítményű emberek voltak a társai, az ötlet is jónak tűnt, így ő is beszállt a megvalósításba. Majd két év után, menteni, ami még menthető 1 Ft-ért adta el az üzletrészét a társainak. Mesélt az indulásról, a kezdeti nehézségekről, a sok alapító tagból eredő kommunikációs problémákról is. Azt is megtudtuk, mit csinálna ma már másképp, amit be is mutatott a fiREG (egyik jelenlegi vállalkozásának példáján keresztül)

4_2.jpg

Attila is hasonló pontokban foglalta össze a bukásának okait, mint az első két előadó, ő leginkább a piackutatást és az MVP kérdését helyezte a középpontba.

Kaptunk tőle egy könyvajánlót is, hogy mit is érdemes elolvasnunk, hogy elkerüljük a hasonló kudarcokat.

Egy kerekasztal beszélgetés zárta az eseményt, ahol Paris Noble kérdezett az előadóktól. Megtudhattuk, hogy az előadók, hogyan tudták elengedni a korábbi kudarcaikat, milyen veszélyeket becsültek alá a legjobban. Valamint az előadások alatt összegyűlt közönség kérdésekre is választ kaphattunk a slido alkalmazásának köszönhetően.

5_2.jpg

Egy szemléletformáló eseményen vagyunk túl. Talán ezzel a rendezvénnyel is közelebb kerültünk ahhoz, hogy Magyarországon is merünk majd beszélni a hibás döntéseinkről, bukásainkról és kudarcainkról. Ugyanis így tanulhatunk egymástól és talán jobban meg is bízunk majd a másikban. Hiszen mindenki hibázhat, az érdekes úgyis az, hogyan is állunk fel vagy oldjuk meg a problémákat.

A bejegyzés trackback címe:

https://startupfeeder.blog.hu/api/trackback/id/tr1114827656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Startupfeeder

Hírek és beszámolók a vidéki, helyi szerveződésű startup ökoszisztémák eseményeiről, újdonságairól. Emellett tudósítunk magyar startupok nemzetközi sikereiről

IMPRESSZUM

süti beállítások módosítása