Startupfeeder

A hazai startup ökoszisztéma etetőgépe

A végtelenbe és tovább! Hogyan csatlakozhatsz az űriparhoz?
StartupSzerda (2021.02.03.)

141824014_1137446836693426_1883821866427956563_o.jpg

A világűr végtelenül izgalmas.

Nincs olyan, aki gyerekkorában ne játszott volna el a gondolattal, hogy űrhajós vagy távoli égitesteket kutató csillagász lesz.

Az űripar menő.

Nemcsak azért, mert a világűr izgalmas, hanem mert egy óriási, több milliárd dolláros, folyamatosan növekvő iparágról van szó és természetesen ez a jövő. De az is lehet, hogy a jelen.

De abba már kevésbé gondolunk bele, hol is helyezkedik el Magyarország a nemzetközi űriparban?

Az idei év első StartupSzerdáján a magyar űripar került górcső alá.

Az online megvalósításnak köszönhetően a teljes eseményt megnézhetitek itt.

De jöjjön most egy kis kedvcsináló arról, mit is tudhattunk meg a rövid, 15 perces előadásokból.   

Négy, a magyar űriparban kiemelkedő szereplőt hallgathattunk meg, Pálfalvi-Pottyondi Nóra műsorvezető moderálásával.

nora.jpg

Pacher Tibor (Puli Space Technologies CEO) „Mit keres a Puli a Holdon?” című előadásával indult a program, aki bemutatta mivel is foglalkozik a Puli. Saját fejlesztésű holdjáró (Puli Rover), vízszimatoló a Holdon (Puli Lunar Water Snooper), tér-idő plakett, mind-mind a Puli fejlesztései, amikre joggal lehetünk büszkék mindannyian.

A bemutatóból megismerhettük a projekteket, például azt, mit is csinál a Puli vízszimatolója, hogyan képes holdi erőforrások (vízjég) felderítésére, hogyan zajlanak a tereptesztek sivatagban, vulkán mellett vagy épp a marsi tájhoz hasonló sziklagleccsereken.

Tiborról csakúgy sütött a lelkesedés, még képernyőn keresztül is, az előadás végére pedig én is éreztem a büszkeséget, amikor arra gondoltam „ez a mi Pulink”.

(Érdekesség: Ha szeretnétek, hogy felkerüljön a nevetek a Holdra induló Tér-Idő Plakett holdjegyzeteire, akkor támogassátok a Puli-t, részleteket itt találtok.)

Bárczy Tamás (HUNSPACE vezetőségi tag, ESA magyar delegáció tagja, ADMATIS) előadása igazi kedvcsináló volt ahhoz, hogy miért és hogyan éri meg csatlakozni az űriparhoz magyar szereplőként.

Köszönet Tamásnak azért, mert nem egy elvont bemutatót kaptunk, hanem valódi információt. Megismerhettük az iparág sajátosságait, az upstream (építés, kilövés, üzemeltetés) és a downstream (adatok kezelése) piacra való belépéshez szükséges kompetenciákat, de megtudhattuk azt is, mennyi az annyi az űrbizniszben, mennyibe kerül egy földi használatra szánt csavar és mennyibe egy űripari minőségű.

Az űripar iránt aktívan érdeklődők pedig egy csomó hasznos linket találnak az előadás prezijében, érdemes csekkolni őket.

Sárhegyi István (New Space Industries CEO, befektető, űrjogász és közgazdász, Nemzetközi Űregyetem alumnusa) előadásában kicsit szélesebbre vette a látókörünket, így megismerhettük a nemzetközi trendeket, hogyan is változott az elmúlt évtizedekben az állam és a magántőke szerepe, hogyan alakult át a kooperáció versennyé. Megtudhattuk, hogy miért is növekszik olyan gyors ütemben ez az iparág. De bepillantást nyerhettünk a magyar lehetőségekbe is, hol tartunk most az űrstratégiánkkal, hogyan működik az ESA, illetve abba hogyan dolgozik István a mindennapokban azon, hogy építse a hazai oktatás-ipar-kutatás háromszöget.

(Érdekesség: SpaceBuzz oktatási projekt gyerekeknek)

Lehóczky Zoltán (Lombiq Technologies, Hastlayer ötletgazda) bemutatójában a Hastlayer projektet ismerhettünk meg. A projekt mibenlétét az előadás címe is mutatta „Programok átalakítása chipekké, hogyan írjunk appot műholdra?”

Zoltántól megtudhattuk, hogy ma már egyre olcsóbb az űrbe jutni, egy kisvállalat is megengedheti magának, hogy vegyen egyet az egyre okosabb műholdakból.

Azonban ezekre nem olyan egyszerű appokat írni, hiszen tekintettel kell lenni a meglehetősen zord körülményekre. A Hastlayer átlag szoftverfejlesztőknek szól, hiszen az ő programjaikat képes chipekké alakítani. Zoltántól azt is megtudhattuk melyek azok a nagy számításigényű területek jelenleg, ahol a fejlesztést alkalmazhatják, illetve olyan érdekességeket is, mint egy Sentinel műhold napi adatforgalma.

startupszerda_1.jpg

Az előadások végén egy sor kérdés is megválaszolásra került, többek közt megtudhattuk, hogy előadóink felmennének-e az űrbe?

De ezt már nem árulom el, nézzétek meg online, érdemes!

A meetup a StartITup Győr és a StartupLab Sopron szervezésében, a Győr-Moson-Sopron Megyei Iparkamara és a Start It K&H támogatásával valósult meg, a meetup szakmai partnere pedig az INPUT program.

A bejegyzés trackback címe:

https://startupfeeder.blog.hu/api/trackback/id/tr2516416716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Startupfeeder

Hírek és beszámolók a vidéki, helyi szerveződésű startup ökoszisztémák eseményeiről, újdonságairól. Emellett tudósítunk magyar startupok nemzetközi sikereiről

IMPRESSZUM

süti beállítások módosítása