Startupfeeder

A hazai startup ökoszisztéma etetőgépe

Újrakezdés saját vállalkozással Meetup (2019.02.21.) Győr - interjú
A változás örök, kezdd újra!

1.jpg

Rendhagyó eseménynek adott otthont a győri Árkád Telekom üzlete csütörtök este zárás után. A T-Systems Magyarország Zrt., a Hello Biznisz, a StartITup Győr és az ujraterveztem.hu közös szervezésében megvalósult meetup témája az Újrakezdés saját vállalkozással volt.

Előadásokat hallgathattunk és egy kerekasztal beszélgetést, arról hogyan kezdjünk újra, mik a startup lét kezdeti lépései, és hogy mit ne rontsunk el, ha vállalkozni kezdünk.

Meghívott vendégek voltak Túri Márton (ujraterveztem.hu), Kiss Imi (YouTuber - GameDay Iroda), Rácz Marianna és Nagy Tímea (Phi Cosmetics - itt egy szuper interjú velük), Szabó Krisztián (StartITup Győr) és Egerszegi Krisztián (Mini CRM).

2.jpg

A program egyik szervezőjét, Halmay Balázst, a T-Systems marketingkommunikációs vezetőjét kérdeztem a rendezvény után.

SD: Az újrakezdés – főleg, ha ez egy saját vállalkozás elindítását jelenti - mindig a komfortzónánkon kívül kezdődik és sok próbálkozással, bukással jár. Érdemes másoktól tanulni, meghallgatni a tapasztalataikat. Talán ez volt az esemény elsődleges célja?

HB: Az újrakezdés, de maga a vállalkozói lét is rengeteg megpróbáltatást jelent, amit nem lehet kikerülni. Az esemény célja, hogy ebben ne maradjanak egyedül a helyi üzletemberek. Sokszor egyetlen ötlet vagy egy javaslat egész vállalkozásokat ment meg, virágoztat fel. A T-Systems Hello Biznisz kezdeményezése pedig pont ezekre, az ötleteket és tanácsokat gyűjti össze és teszi közzé. A kérdésedben megfogalmazott állítást egyébként szóról szóra visszaigazolták a győri eseményen megjelent vállalkozók saját történetei.

3.jpg

SD: A meetup végül teltházas volt. Hogyan látod, aktívak a győri fiatalok és újrakezdők? Milyen a vállalkozói lét megítélése itt Győrben?

HB: Kifejezetten aktívnak látjuk és számunkra is meglepő volt, hogy mekkora érdeklődés övezi az eseményt. Ugyan újrakezdésről szól, azaz akár jelenleg tanuló, vagy alkalmazottként dolgozó érdeklődők számára is hasznos lehetett, ez alkalommal kifejezetten cégvezetőket, cégtulajdonosokat vártunk, akik már saját élményeiket is meg tudják osztani. Sok új ismeretség született, ezt a helyszínen is láttuk és az utólagos értékelés is azt jelzi, hogy igény van a hasonló eseményekre Győrben és országszerte, hasonlóan pezsgő városokban. Komoly támogatást jelentett, hogy az esemény a StartITup Győr közreműködésével valósulhatott meg, akik aktív részvevői a helyi vállalkozói közösségnek.

4.jpg

SD: A hazai vállalkozói szcéna releváns szereplői beszélgettek a programon, érdekes témákat érintettek, volt személyes kedvenced a felmerült gondolatok között, olyan, amit különösen fontosnak tartottál?

HB: Természetesen megfogott a PhiCosmetics tulajdonosainak története, akik több vállalkozás eltemetése után hirtelen vágtak bele a mostani üzletükbe pusztán azért, mert tudták, hogy jó a termék és hittek abban, hogy erre az embereknek szükségük van. A történetük bebizonyította, hogy társsal könnyebb a vállalkozás, minden nehézség után fel lehet állni és hinni kell abban, amibe belekezdünk. Cáfolta ugyanakkor azt a hiedelmet, hogy két barátnő ne indítson együtt vállalkozást, mert úgyis össze fognak veszni: Tímea és Mariann ugyanúgy szeretnek együtt dolgozni ma, mint a vállalkozás indításakor. Ami pedig még inkább hasznos tapasztalat volt: a PhiCosmetics tulajdonosai spóroltak, amikor arra volt szükség – a vállalkozás kezdetekor –, de költöttek a fejlesztésre, amikor felismerték, hogy így többre lesznek képesek. Elmondásuk szerint az első évben ingyenes szoftvert használtak, minden költést visszafogtak, de ezt rögtön felülvizsgálták, amikor egy év végi nap kiderült, hogy feltörték a webshop adatbázisát és lehet, hogy félő volt, hogy minden adat elveszett. Rögtön váltottak, így most ugyan költenek IT megoldásokra, de a változást az első hónapban visszaigazolta a piac: megduplázódott a havi bevételük.

Egerszegi Krisztián történetét pedig én úgy láttam sűrűn jegyzetelték az első sorokban: sikeres vállalkozást vezetett, amikor felismerte, hogy ügyfélkezelő rendszer bevezetésével a saját irányítási munkáját 8 óráról 2-re tudja csökkenteni, ráadásul a projekteket is hatékonyabban tudja követni. Megtalálta a megfelelő programot és annyira hitt benne, hogy rögtön be is vásárolta magát a cégbe: ma a miniCRM tulajdonosaként saját példáján tudja megmutatni, mennyire megkönnyíti az ügyfélkezelést, projektkövetést és adminisztrációt a miniCRM rendszer.

SD: Meghatározó szerepet játszik a hasonló tematikájú rendezvények szervezése Győr és a térség gazdasági fejlődésében. Ez abból is látszik, hogy sok szervező állt rögtön a rendezvény mögé. Számíthatunk folytatásra a jövőben?

HB: Nagyon pozitív volt a tapasztalatunk, igyekszünk hasonló eseményekben gondolkodni a jövőben is, nemcsak Győrben, de országosan több ponton is.

5.jpg

Köszönet Halmay Balázsnak és a T-Systems Magyarország Zrt.-nek az interjúért.

Köszönet a képekért Tüske Tibornak.

A bejegyzés trackback címe:

https://startupfeeder.blog.hu/api/trackback/id/tr4614660613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Startupfeeder

Hírek és beszámolók a vidéki, helyi szerveződésű startup ökoszisztémák eseményeiről, újdonságairól. Emellett tudósítunk magyar startupok nemzetközi sikereiről

IMPRESSZUM

süti beállítások módosítása