Startupfeeder

A hazai startup ökoszisztéma etetőgépe

StartupSzerda - Széchenyi István Egyetem (2019.03.06.) Győr
Hogyan neveld az ötleted?

Ismét egy izgalmas StartupSzerdán vagyunk túl. A győri egyetem új épületében, a Management Campuson tartott esemény, rendhagyó módon egy kérdés köré szerveződött, nevezetesen, hogy Hogyan neveld az ötleted?

_a4a9019.jpg

A témát meglehetősen szerteágazónak éreztem elsőre, de talán sikerült a lehető legtöbb oldalról megközelíteni a kérdést, a meghívott előadók témáinak sokszínűsége miatt.

Mikor ér valamit egyáltalán egy ötlet? Mi a következő lépés? Milyen volt az első Ideathon? Milyen programok állnak rendelkezésre a tanuláshoz, fejlesztéshez, kapcsolatépítéshez, a piacra lépéshez, vagy a bemutatkozáshoz? Hogy alakult és alakul a TicketNinja iránymeghatározása? Mit csinálnak és miért különleges a HappyVideo csapata?

Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ érdekes előadások, egy kerekasztal beszélgetés és egy vállalkozás bemutatkozás formájában.

A téma aktuális volt mind a szervezőknek, mind a résztvevőknek, hiszen egy hét múlva elstartol a második győri ötletverseny, az Ideathon 2.0. A szervezők nem titkolt szándéka volt, hogy itt is népszerűsítsék a rendezvényt.

Ismét sokan vettünk részt az eseményen, öröm volt látni, hogy sokakat érdekel a téma.

_a4a9023.jpg

Vidos Péter (Product Genie), egy évtizedes tapasztalattal rendelkező startup hustler és mentor nyitotta az estét. Előadásában összefoglalta a legfontosabbnak tartott tapasztalatait és tanácsait.

Nevezetesen, hogy egy jó ötlet sem ér önmagában túl sokat, a hangsúly elsősorban a megvalósításon van. Megtudtuk azt is, hogy mennyire elhibázott döntés is az, ha az ötletünket magunkban tartjuk, és nem mondjuk el senkinek.

Péter előadása bővelkedett a szemléletes példákban, idézetekben és a helyenként vicces slide-okban. Sok szakirodalmat is ajánlott a témával kapcsolatban.

Végül össze is foglalta a lényeget: írd le az ötletet, mondd el másoknak, validálj, építs csapatot, törekedj a gyors megvalósításra és ne tarts a hibázástól. Ha nem hibázol, nem lesz tapasztalatod. Péter előadói stílusát nagyon inspirálónak éreztem.

 

Főleg, hogy velem folytatódott a program.

Lehetőségem volt beszámolni az első győri ötletversenyen szerzett élményeimről, tapasztalataimról és a számomra fontos pillanatokról. Egy személyes történetet meséltem el. Hogy milyen nehéz is volt számomra, hogy kilépjek a komfortzónámból és idegeneknek beszéljek az ötletünkről.

Rendkívül sokat kaptam a versenytől, ezért arra igyekeztem bíztatni mindenkit, hogy tegyék ugyanezt, vállalják be, hiszen csak nyerhetnek. Tanulhatnak, kapcsolatokat építhetnek és valóban releváns visszajelzéseket kaphatnak.

 

Békási Tamás következett, aki az EIT Health nonprofit szervezeténél igénybe vehető programokról nyújtott tájékoztatást. A szervezet tizenkilenc programjából hármat mutatott be. Közben egyre inkább fel is vette a startupokra jellemző pörgős ritmust. Lényegretörő előadást hallhattunk abszolút.

Programokról, amik elsősorban egészségügyi startupok számára nyújtanak lehetőséget aktív projektmunkára és bemutatkozásra, induló, továbbvitelre váró vagy már piacralépésre alkalmas ötletekhez, projektekhez. 

 

Rövid szünet után, a kerekasztal beszélgetés következett, résztvevői voltak: Tüske Tamás (StartITup Győr egyik alapítója), Paris Noble (TicketNinja) és Oláh Bálint (PwC Magyarország).

Bálinttól megtudhattuk, kiknek szólnak az Input és a PwC Sprint programjai és miben tudják segíteni a különböző fázisban lévő ötleteket és projekteket. Hallhattunk a Design Thinking, az Üzleti tervezés és a Marketing és validációs Sprint programok tematikájáról is.

Paris példáiból pedig kiderült, hogy képzeljük el ezeket a gyakorlatban és mennyiben segítették a programok nyújtotta közös megbeszélések a TicketNinja alakulását, iránymeghatározását. Nagyon hasznosnak találtam, hogy konkrét példákat hallhattunk.  

 _a4a9022.jpg

Az eseményt a HappyVideo csapatának bemutatkozása zárta, ami egy performance-nak is beillett. Kíváncsivá tettek már az elején. Mivel az előadásra előkészülve, már-már kaotikus módon vagy 8-10 ember sürgött-forgott. Tizenévesek és idősebbek, kamerákkal, laptopokkal. A bemutatkozásban a csapat összes tagja szerepet kapott, egymásnak adták a szót, közben megnézhettük milyen videókat is csinálnak, megtudhattuk miért is jött létre a vállalkozás és mi a cél.

Külön öröm volt látni, hogy a csapatuk igazi generációk találkozása, hiszen valóban nagy a korkülönbség a tagok között. Izgalmas volt látni, ahogy valódi élményekkel és hangulatokkal akarják feltölteni a videóikat, ehhez pedig hogyan használják fel a fiatalok új látásmódjait és a tehetségüket.

_a4a9082.jpg

Az esemény zárásaként még játszhattunk is. Hegedűs Balázsnak köszönjük a kahoot.it felületén létrehozott kvízt. Az Ideathon-nal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni és a végére még egy palack bor is gazdára talált.    

_a4a9220.jpg

Úgy gondolom, az este végére kiderült, hogy rengeteg a lehetőség a hazai startupok előtt a bemutatkozásra, fejlődésre és kapcsolatépítésre. Ötletversenyek, bootcamp-ek, üzletfejlesztési programok, workshop-sorozatok, StartupSzerdák...  keresgélés után mindenki találhatja a számára legmegfelelőbb lehetőséget és a legjobb csapatot. Aztán sok munkával, hibával és kudarccal később megint újabb lehetőségekre lehet találni. Közben pedig folyamatosan tanulni és fejlődni kell.

Talán így kell egy ötletet nevelni...

 

Köszönet a képekért Tüske Tibornak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://startupfeeder.blog.hu/api/trackback/id/tr6614688790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Startupfeeder

Hírek és beszámolók a vidéki, helyi szerveződésű startup ökoszisztémák eseményeiről, újdonságairól. Emellett tudósítunk magyar startupok nemzetközi sikereiről

IMPRESSZUM

süti beállítások módosítása