Startupfeeder

A hazai startup ökoszisztéma etetőgépe

Utazás a Föld középpontja felé
Vendég bejegyzés Borsodi László tollából

proba.jpg

Este 10 óra van, amikor hazaérek. Új ország, új rendezvény van a hátam mögött.

Már minden csendes, alszik a ház.

Bennem még pezseg az elmúlt két nap. Élmények, érzések jönnek elő. Felelevenednek a pillanatok, a beszélgetések.

3 éve járom ezt az utat és egyre jobban beszippant, magával ragad.

Hosszú, rögös, tanulással és fejlődéssel kikövezett út vezetett idáig. És még nincs vége.

Hogy miért is írom ezeket a sorokat? Ahogy pótolom a “real” világ történéseit, csipog a Messenger. Tamás ír, hogy írjak pár gondolatot a blogukra. (mert az ugye csak úgy megy) Most jöttem haza, biztos tele vagyok élményekkel. És mennyire inspiráló tud lenni azok számára, akik most fontolgatják azt, hogy rálépnek erre a rögös útra. Megfogott. Tudom, mennyit tud adni egy jó írás, egy jó sztori. Mert én is sokat kaptam az elején egy sztoritól.

De valahogy a pár gondolatnál már több kavarog a fejembe. Újra élem az elmúlt 3 évet és azon gondolkodom, hogy merre is szűkítsem.

Események, utazások. Mert ez volt a kérés.

Azt hiszem, igazán a mély vízben kezdtem. Pár budapesti rendezvény után, 2017 tavaszán találtam egy kiírást, ahol az azóta már megszűnt Innotrade program startupokat keresett a bécsi Pioneers-re. Jelentkeztünk (bár nem nagyon tudtuk hova, mire) bejutottunk, kijutottam.

Tudás, tapasztalat 0. Lelkesedés 200%.

A bécsi Hofburg méltóságteljes falai között belecsöppentem az igazi startup pezsgésbe. Alig győztem kapkodni a fejemet. Erős nemzetközi mezőny tolta a pitchet nemzetközi zsűri előtt. Inspiráló előadások vérprofi, sok befektetői pénzt elégető “veteránoktól” és sikeres életben maradottaktól. Két nap, nyüzsgő tömeg, fantasztikus előadások, pitchek, új ismeretségek és lehetőségek. Elvesztem. Ez kell nekem. Itt a helyem. Itt, ahol a jövő történik.

Azóta befektető után rohanás és üzletfejlesztés volt az élet. Befektetés után cégépítés, üzletfejlesztés itthon és külföldön. És újra befektető után rohanás. Mert ez nem változik. Csak jobbak leszünk benne. Igen, leszünk. Te is, aki még az út legelején vagy. Mert ez ilyen. Mert az “öregek” segítenek. És ez jó. És ezt használni kell, hogy majd Te is tudj adni. Hidd el, lesz mit kapnod és lesz mit adnod.

De elkalandoztam. Ez egy úti beszámolónak indult. Így térjünk is rá a lényegre.

Katowice - European Startup Days, 2019

Épp vezetek, amikor csörög a telefonom. A CED tanácsadója keres, hogy van egy lehetőség, érdekel-e. Megnézem a rendezvényt, a résztvevőket, támogatókat. Találok számunkra releváns részt, így le is csapok a lehetőségre. Szálláskeresés (az eddigi legrosszabb szállást sikerült megtalálnom), az utazás tervezése (van közvetlen vonat, hurrá, legalább tudok dolgozni az úton).

Az állomáson ott várt Attila, a CED krakkói irodájának munkatársa. Már jól indul a program. Rövid séta közben megbeszélünk mindent, ami holnapra kell.

e84acc7c-6cb1-44b4-bdcb-39d91d3c2549.jpg

Reggel újra találkozó, de már a helyszínen. Spodek aréna. Egy remek helyszín, egy remek rendezvénynek. A magyar küldöttséget a Centipete, Gamelab és a Talk-a-bot alkotja a Sixide mellett. Remek csapat, kiegészítve a CED munkatársaival Krakkóból és Budapestről. Remek csapat, felkészültek és segítenek mindenben. Például fordítanak nekem, mert az angolt szűken mérték régen Lengyelországban is. Remek megbeszélések és beszélgetések. Este egy kis városnézés és vissza a Spodekba, ahol már zajlik a network party. Ennek megfelelően a másnap nehezebben indul, de ismét jó hangulatban telik.

A csapat sok megbeszélésen van túl. Megtettük az első lépést a lengyel piac felé. De most jön a neheze. Sokat kell dolgozni, hogy az elvetett magok növekedésnek induljanak és termőre forduljanak a kapcsolatok. De ez egy másik történet lesz. Viszont ebben is számíthatunk a CED munkatársaira. Köszönjük.

Maribor - PODIM, 2019

Tavaly lemaradtunk. Lecsúsztam a jelentkezési határidőről. De ez titok.

Viszont idén már jó előre a naptárba véstem a dátumot. Már csak ki kellett várni. És jelentkezni. És bejutni. 700+ startup tülekedett a startvonalnál és 150-et választottak ki a kétnapos rendezvényre.

Március 26-án jött az email, hogy bent vagyunk. Igen, megcsináltuk. Elmondhatatlan érzés, hogy mennyire tud örülni az ember egy ilyen hírnek.

img_2697.jpg

De a neheze még csak most jön. Ha már ott vagyunk, akkor gyorsan keressünk lehetséges partnereket, akikkel találkozhatunk, beszélhetünk. És szerződhetünk. De ez odébb van.

Szállásfoglalás, utazásszervezés, cégmegkeresések. Kezd sűrű lenni a program. Főleg mert bejött Katowice. És az itthoni dolgokat sem vette le senki a nyakamból. Havi jelentés, negyedéves jelentés, ügyféltalálkozó, ajánlatadás, felkészülés az utazásra, szerződéskötés a kiadott ajánlatok alapján. Sűrű, na.

De ez éltet, ez visz előbbre.

Hétfő délután. Egy bíztató belvárosi (maribori) tárgyalás után épp parkolok le a rendezvény helyszínén, amikor csörög a telefon. “Szia, látom Te is jössz a PODIMra.” - “Igen. Te is?”

Jól indul. Itt is összeverődik egy kis csapat lelkes magyar startupperekből és indul a buli. Egy hétfő esti ismerkedős meetuppal. Ülünk, beszélgetünk, örülünk egymásnak, annak hogy itt vagyunk. Kicsit elkalandozok és máris egy srác tolja a blockchain tudást. Angolul. Szerintem magyarul sem érteném  meg. De okosan bólogatok. Ez rég kifejlesztett tudás. Hasznos nagyon.

Kedd reggel belecsapunk a lecsóba. Előadások, panelek, tudás, információ mindenfelé. Jobbnál jobb ötletek a marketplace-en, komoly investorok a dealroom-ban. Mindenki keres valakit. Én is. Leendő partnert, befektetőt.

Este party, mint mindig. Újabb lehetőség, hogy másnapra találkozót szervezz egy befektetővel.

A második nap mindig nehezebben indul:) De itt is van miért dolgozni. Dealroom meeting egy szlovén startuppal, aki tökéletesen megfelel a Sixide partner leírásának. Jönnek is hárman. A sales, a fejlesztés és a design. “hmm, nice…, interesting… Zene füleimnek. Szeretem ezeket a hangokat. Fontos visszajelzések.

Mint amikor a minap találkoztam Pesten két sráccal. Azzal kezdték, hogy “mi is tök jó dolgokat csinálunk, de olyat, mint Ti, nem tudunk”. Azóta tesztelnek ezerrel és robogunk az együttműködés felé.

Két nap, számos találkozó, beszélgetés, ezernyi impulzus. Ami feltölt, inspirál és erőt ad a további munkához.

Mert munka van dögivel. Néha úgy érzed, hogy eltemet, felülkerekedik, és soha nem jutsz ki alóla. De ott vannak a társak, a munkatársak, a partnerek. Támogat mindenki. És együtt győzni fogunk. Sokszor kérdezik tőlem : “megy a munka?” Nem megy. Csináljuk. Mert csak így lehet előbbre jutni, fejlődni. Bele kell tenni mindent, amid van, amit tudsz, amit kaptál. Mert a cél ott van a szemed előtt. Céget építesz, piacra lépsz. Nemzetközi piacra! Mert látod magadat, ahogy ott állsz Londonban, New York-ban, a völgyben.

Mert meg tudod csinálni!

 

Köszönet a cikkért és a képekért Borsodi Lászlónak.

A bejegyzés trackback címe:

https://startupfeeder.blog.hu/api/trackback/id/tr8614864782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Startupfeeder

Hírek és beszámolók a vidéki, helyi szerveződésű startup ökoszisztémák eseményeiről, újdonságairól. Emellett tudósítunk magyar startupok nemzetközi sikereiről

IMPRESSZUM

süti beállítások módosítása