Startupfeeder

A hazai startup ökoszisztéma etetőgépe

StartupSzerda - Rooftop Party (2020.09.04.) Győr
Légy Te is tettre kész!

 

startupszerda_cover.jpg

Furcsa érzéssel vártam a COVID óta első offline StartupSzerda-t. Hogy mi volt ez, akkor még nem tudtam pontosan megfogalmazni.

Bennem volt a „de jó lesz újra találkozni” örömteli várakozása, de egyszerre bennem volt, a „már semmi nem lesz a régi” rémisztő ígérete.

Végül a program egyik előadója, Károlyi Antal fogalmazta meg ezt az érzésemet, tűpontosan két szóban, de erről majd később.

Az esemény után jelenthetem valami valóban megváltozott, semmi nem a régi, de úgy tűnik ez a változás cseppet sem negatív. 

Ha egy szóval kellene jellemeznem, hogy milyen volt a győri startup közösség hangulata, akkor a tettre kész szót választanám.

Ezt közvetítették a szervezők is, ezt tükrözte a különleges helyszínválasztás (a programot a Mobilis tetején rendezték meg), ezt tükrözte az esemény újszerű felépítése, ezt tükrözték az előadók beszédei, maguk a közösség tagjai és az esemény kétnyelvűsége is.

A megszokott StartupSzerdákkal ellentétben rövid, 5-10 perces előadásokat, beszédeket hallgathattunk meg - kinél magyarul, kinél angolul - a közösség alapítóitól, a különböző szervezetek képviselőitől és két meghívott előadótól, Csendes Olivértől (Pioneers) és Károlyi Antaltól (Hungarian Business Angel Network).

Ezután több különböző témakör beszélgetéseihez lehetett csatlakozni networking-gel kevert, kiscsoportos kerekasztalbeszélgetések formájában.

Pap Martin köszöntője után, Csendes Olivér bejelentkezésével indult a program, aki személyesen nem tudott részt venni a rendezvényen, videoüzenetet küldött, amit ennek örömére be tudunk csatolni ide:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

A short video message from Oliver Csendes to the #startitupGyor community.

StartITup Győr (@startitup_gyor) által megosztott bejegyzés,

Olivér üzenete után, Szabó Krisztián és Tüske Tamás (a StartITup Győr alapítói) beszéltek az elmúlt időszak kihívásairól, az elért eredményekről (K&H inkubátor, online események, LiftUp képzés stb.), a nemzetközi mindset és kapcsolatrendszer, illetve az együttműködés fontosságáról, további célokról. De arról is, hogy milyen jó is újra találkozni, hogy mi mindent tehetünk még a jövőben. (Hiszen már Sopronban és Mosonmagyaróváron is találkozhatunk startup rendezvényekkel.)

Károlyi Antal következett, aki a beszéde elején megosztotta velünk, hogy a szervezők meghívásának megfogalmazásából („de rég találkoztunk”) számára „mélabús nosztalgia” érződött. Ezt éreztem én is, de biztos nem tudtam volna ilyen tömören és frappánsan megfogalmazni. :)

Ez indította el benne azt a gondolatot, hogy a történelemhez nyúljon vissza.

Hiszen a történelemben járványok, háborúk, természeti katasztrófák kereszttüzében, a tragédiákkal és nehézségekkel párhuzamosan bámulatos eredmények is születtek.

Antal a számos említett példából egyet emelt ki különösen.

Annak a nemzetközi tudós csapatnak az elképesztően „őrült” vállalkozását, akik az első világháború idején útnak indultak, hogy elvégezzenek egy - az akkori technológiákkal kizárólag teljes napfogyatkozáskor elvégezhető - kísérletet, hogy ellenőrizzék Einstein általános relativitás elméletét a Krím félszigeten.

Nemzetközi tudós csapat, furcsa távcsövekkel és eszközökkel, egy zilált hajú, német professzor ködös elméletét indul ellenőrizni Oroszországban.

Ez a „vállalkozás” lássuk be, a körülményeket tekintve, nem volt éppen ideális.

Antal szerint ezen „vállalkozásokról” érdemes példát venni a mai bizonytalan helyzetben is.

A problémáinkhoz a tudóscsapatéhoz hasonló vállalkozói attitűddel kell nekilátni, elfogadva az adott körülményeket. 

Ez lenne a feladat, akár a tudományok képviselőiként, akár gazdasági szereplőként, vállalkozóként, startupperként működünk.

Előre nézni, mert nemcsak a jelen helyzet, hanem maga a 21. század is gazdagon kínál megoldandó feladatokat, amiket mindannyian ismerünk: klímaváltozás, élelmiszertermelés, ivóvíz, esélyegyenlőség és számos egyéb kérdés.

Antalt idézve: "válasszunk erről a nagyon is gazdag menüről és oldjuk meg ezeket a feladatokat!"

Antal előadása után a különböző szervezetek és szerveződések bemutatkozásáé volt a főszerep.

Balassa Réka (Die Deutschlehrerin) és Biczó Zoltán mutatta be a győri expats közösséget (akik közül számos tag vett részt a rendezvényen) és közös programjaikat.

Előadásuk keretében szó esett arról, miért problémás a közoktatásban a nyelvtanulás, miért lenne mégis kiemelten fontos a nemzetköziség és ebben mekkora előrelépést jelent egy ilyen közösség. 

Réka mesélt még a nyelvtanári tapasztalatairól, hogy mennyiben változtatta meg a COVID helyzet a saját tevékenységét, hogyan ódzkodott az online oktatásra váltástól és hogyan sült el mégis jól, hiszen ma már a világ több pontjáról is oktat fiatal felnőtteket német nyelvre.

Végh András az EIT Manufactoring lehetőségeit mutatta be, ahol a gyártóipari innovációké a főszerep, Kháder Attila és Nemes Viktória pedig a Quantum Leap-et képviselve léptek színpadra, bemutatni az inkubációs programot.

A rövid előadások után rendhagyó módon networking asztaloknál folytatódott a program, témavezetők irányították a beszélgetéseket különböző témakörökben.

startupszerda_network.jpg

Izgalmas volt a témakörök kérdése is.

Bizonyos asztaloknál szervezeteket vagy szerveződéseket és az ezek nyújtotta lehetőségeket ismerhettünk meg, mint a következőknél: Global Mindset + Expats Community (angol nyelven), Start it @K&H inkubáció, Quantum Leap + University + Hiventures, EIT Manufactoring-Gyártóipari innovációk, Nemzetközi lehetőségek-Enterprise Europe Network.

Más asztaloknál már inkább szélesebb témakörökről és átfogóbb kérdésekről folyt a beszélgetés, mint az üzleti angyalok + magánbefektetők, Győr jövője, ötletből piaci termék, a rendezvények jövője vagy a fiatal vállalkozók támogatása.

Inspiráló volt látni, hogy a vírushelyzet okozta változások nem megtorpanást vagy kesergést, hanem még nagyobb tettre készséget váltottak ki a győri közösségből.

Az esemény után pedig sikerült félretennem a mélabús nosztalgiát és úgy érzem, nagyjából mindegy mit hoz a jövő. Ha újra nélkülöznünk is kell a személyes jelenlétet, akkor sem maradunk magunkra, mert a győri közösség online is élt és a rendezvény bizonyította, hogy folyamatosan megújul.

Ez pedig a jövőben sem lesz másképp.

Arról pedig, hogy mennyire örültünk a viszontlátásnak, beszéljen helyettem a HappyVideo rövid videója.

Köszönet a képekért Tüske Tibornak.

Köszönet a videóért Csendes Olivérnek és a StartITup Győrnek.

Köszönet a videóért a HappyVideo csapatának.

A bejegyzés trackback címe:

https://startupfeeder.blog.hu/api/trackback/id/tr616205920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Startupfeeder

Hírek és beszámolók a vidéki, helyi szerveződésű startup ökoszisztémák eseményeiről, újdonságairól. Emellett tudósítunk magyar startupok nemzetközi sikereiről

IMPRESSZUM

süti beállítások módosítása