Startupfeeder

A hazai startup ökoszisztéma etetőgépe

Startup Summer Academy – Győr (2019.08.06-13.)
Interjú egy résztvevővel

ela3.jpg

Már csak párat kell aludni a következő StartupSzerdáig !!! (2019.09.04.), de a vállalkozó kedvűeknek a nyári forróságban sem kellett startup események nélkül maradniuk Győrben.

Idén másodszor került megrendezésre az Entrepreneur Leadership Academy, a ConnCAT, a Széchenyi Egyetem és az Input Program szervezésében.

A program egy egyhetes, intenzív képzés, ami egy olyan módszertant ad át, amivel 9 lépéssel eljuthatunk az ötlettől egészen a nemzetközi piacon is életképes prototípus elkészítéséig. A programban magyar, brit és amerikai egyetemisták közösen vettek részt. 

ela5.jpg

A közös munka zárásaként pedig egy szakemberekből álló zsűri előtt pitch-elhettek a résztvevők. A csapatok poszterrel, prototípussal és prezentációval mutathatták be a globális vállalkozási koncepciójukat.

A győztes csapat a WOOF Caller, egy egyhetes, amerikai, szakmai úttal gazdagodott.

ela6.jpg

Pap Martin Feliciánt, a képzés egyik magyar résztvevőjét kérdeztem, hogy többet tudjunk meg ennek az intenzív egy hétnek a részleteiről.

SD: Miért jelentkeztél a programra és hogyan zajlik a jelentkezés?

PMF: Maga a jelentkezés nagyon egyszerű volt. Egy adatlapot kellett kitölteni, ahol az alapvető adatok mellett, a motivációnkat és a startup világhoz való kötődésünket kellett leírni. Mindezt persze angolul, ezzel felmérve a nyelvismeretet, ami elengedhetetlen volt a programhoz. Magát a programot Szabó Krisztián (INPUT) ajánlotta. Hogy miért jelentkeztem? Nos, ennek nincsen hatalmas oka. Szeretem fejleszteni magam minden téren. A startup és az üzleti világ már régóta érdekel és szeretek megragadni minden szembejövő lehetőséget.

SD: Honnan érkeztek a résztvevők? Milyen területekkel foglalkoznak?

PMF: A résztvevők az USA-ból, Angliából, és Magyarországról érkeztek, illetve volt kanadai is köztünk. Sokan voltak, akik mérnöki területekkel foglalkoznak, de akadt köztünk rengeteg marketinges vagy valamilyen üzleti tanulmányokat folytató egyetemista. Ezen kívül akadt grafikus, fizikus és számos egyéb érdekes területen tevékenykedő résztvevő. A társaság nagyon vegyes volt és a legtöbben egyszerre több területtel is komolyan foglalkoznak.

ela8.jpg

SD: Mivel foglalkoztatok a képzésen, hogyan képzeljük el ezt az egy hetet?

PMF: Elképesztően intenzív volt. Reggel 9 kor kezdődtek az órák előtte reggeli volt. 9-17 óráig tanultunk ebédszünettel és pár kisebb 5-10 perces pihenőidővel megszakítva. Ezeken az órákon végigvettük azokat a lépéseket, amelyeket a hét második felében be kellett mutatnunk. Az elméleti háttér után mindig hallhattunk valós megtörtént példákat is.

Egy ponton mindenkinek ki kellett találni egy ötletet. Nem kellett világmegváltó elképzeléssel előállni, csak egy egyszerű ötlet kellett, amit 4 napban alap szinten végig tudunk vinni. Miután mindenki előállt az ötletével kiválasztottuk a legjobbakat. Ezek köré megszerveződtek a csapatok. Itt fontos megemlíteni, hogy nem mi választottuk a csapatunkat, hanem képesség szerint raktak össze minket. Ezt követően a tanórák szerepét nagyrészt a csapatmunka vette át. Volt egy két rövidebb előadás minden nap, de a hangsúly a projekten való dolgozás vette át.

ela4.jpg

Az ötlet köré egy piackutatást kellett csinálni konkurencia elemzéssel, egy marketing tervet, és egy prototípust is össze kellett rakni. Ezeken kívül volt pár kisebb dolog, amire ki kellett térni. Fontos, hogy ezek közül egyiket se kellett 110%-ban kidolgozni. Amit fel kellett mutatni az egy vázlat, egy terv volt, amiből látszik, hogy értjük miről van szó és tudjuk hogyan kéne csinálni. A végén ezt az egészet össze kellett foglalni egy 5 peres prezentációban, amit aztán közösen elő kellett adni.

SD: Milyen gyakorlati tudásra tettél szert, tudod a jövőben ezt alkalmazni?

PMF: Nem maga a projektfeladat volt az, ami sokat tanított. Nagyon hasznos volt, de ott igazából a már meglévő tudásomat tehettem próbára. Ami szerintem sokat hozzáadott azok a spontán feladatok. Ilyen volt például az, amikor 30 másodpercben el kellett mondani az ötletet és a csapat minden tagjának pontosan ugyan azt kellett mondania. Aztán még egy szimulált helyzettel is próbára tettek minket. Erről van is fent videó.

De említhetném azt, amikor egy családi vacsorát kellett eljátszani. Itt az volt a lényeg, hogy a szobatársainkkal közösen kellett lemennünk vacsorázni, mint ha ők lennének a családunk. A feladat egyszerű nem lehetett a projektről beszélni. Ezekkel olyan képességeket szereztem, amikre nem gondoltam volna, hogy szükségem lehet. Hogyan győzzek meg bárkit egy liftben 30 másodperc alatt arról, hogy az ötletem jó. Hogyan válasszam el a munkát a magánéletemtől. Hogyan alkalmazkodjak gyorsan a társaimhoz. Hogyan kezeljem a váratlan helyzeteket. Ezek mind olyan dolgok, amiket a padban nem tanulsz meg és amennyiben csak éles helyzetben találkozol velük, akkor könnyen orra eshetsz. Úgyhogy ezekből a biztonságos környezetben történő szimulációkból rengeteget lehetett tanulni. Persze a tanórák is jóval érthetőbbek és hasznosabbak voltak, mint amihez hozzászoktunk az iskolában.

SD: Mi tetszett a legjobban, mit emelnél ki?

PMF: Az előadóink hitelessége nagyon fontos volt számomra, olyan emberek beszéltek nekünk valós dolgokról, akik át is élték ezeket. Ezen kívül pedig a mentalitás az ami nagyon fontos, a mentalitás, amiből egy nagy adagot kaptunk ebben az egy hétben.

ela_1.jpg

SD: Kiknek ajánlanád a programot?

PMF: Lényegében mindenkinek. Akit egy kicsit is érdekel a vállalkozói lét és szeretne elsőkézből kapni tényleg hasznos infókat, annak itt a helye. Azt szeretném megemlíteni, hogy az, amit vázlatpontosan kapunk, az oktatás során azok nem olyan hatalmas dolgok. Tehát senki ne várja, hogy amikor az ötlet megvalósításának lépéseit mondják akkor majd valami olyasmit hall, amit senki más a földön azelőtt nem mondott. Teljesen egyértelmű dolgok hangoztak el pl: Végezz kutatást, kérdezd meg a célközönséged, tudd, hogy ki a célközönséged.

Ezek olyan dolgok, ami egyértelműek, de ki kell őket mondani, hogy tudatosodjon. De az elméleti előadásoknak a valódi értéke a fő gondolatot átható részletekben van. Azok a történetek, azok a tapasztalatok, az a gondolatmenet, amit az előadó átad, sokkal több üzenetet hordoz magában, mint ezek az egyértelmű dolgok. Szóval aki esetleg a következőre menni szeretne annak azt javaslom, hogy ne sokat jegyzeteljen inkább csak figyeljen.

Köszönet az interjúért Pap Martin Feliciánnak.

Köszönet a képekért a szervezőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://startupfeeder.blog.hu/api/trackback/id/tr6915027122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Startupfeeder

Hírek és beszámolók a vidéki, helyi szerveződésű startup ökoszisztémák eseményeiről, újdonságairól. Emellett tudósítunk magyar startupok nemzetközi sikereiről

IMPRESSZUM

süti beállítások módosítása