Startupfeeder

A hazai startup ökoszisztéma etetőgépe

Start It @K&H Inkubátorprogram Győrben
Hogy indult a győri inkubátor első hónapja?

A 2020-as esztendő egy újabb nagy lépéssel kezdődött a győri startup közösség számára.

Januárban indult el, Budapest után végre vidéki helyszínen is a K&H nagyvállalati, iparágfüggetlen inkubátorprogramja, a Start it @K&H

start.JPG

Első vidéki helyszínként Győr csatlakozhatott a programhoz. 

Talán nem kell magyarázni, Győr ideális földrajzi fekvését vagy a jelentős egyetemi és nagyvállalati jelenlétet, amik biztosan hangsúlyos szempontjai voltak a város melletti döntésnek. 

Azonban arról illik pár szót ejtenünk, hogy a végsőkig elkötelezett szakmai partnerek támogatása is jelentős mértékben hozzájárult a program elindításához. Hiszen az Inkubátor a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a StartITup Győr Egyesülettel együttműködésben valósult meg. 

kulcs.JPG

A programba bekerült nyolc startup térítésmentesen (részesedés, havidíj vagy más költségek nélkül) használhatja a Kamara épületében található közösségi irodát, illetve az itt megtalálható irodai infrastruktúrát. Továbbá mentorálást, tanácsadást, képzéseket is igénybe vehetnek a legkülönfélébb témákban. 

Szerencsés vagyok, mert én is a bekerült startupok egyikének tagja vagyok (BALKON), így a száraz bevezetés után, belülről is be tudom Nektek mutatni a győri inkubátor mindennapi működését.

Egy valódi közösségi irodát sikerült berendezni a számunkra. Asztalokkal, székekkel, babzsákokkal, kanapéval, szekrényekkel, projektorral, hangtechnikával, konyhával, tárgyalóval, tehát tényleg minden megvan, ami kellhet.

A közösség jelenleg pedig azon dolgozik, hogy megtöltsük élettel. 

A bekerült startupok 0-24ig használhatják az irodát. 

Egyénileg mindenki a saját munkájának jellege szerint használja, márpedig ez minden csapatnál tényleg nagyon más és más. Megbeszélések folynak a tárgyalóban csoportosan személyesen vagy online. Prezentációk, videók szerkesztése történik, mások telefonálnak, programoznak, email-eket, üzleti dokumentációkat írnak. 

Az egyéni munka mellett csoportos workshopok és meetingek is rendre zajlanak már január eleje óta. 

Az első ismerkedős est után, az első közös workshopunk a stratégiaalkotásról szólt. Minden csapat meghatározta a saját féléves céljait, a hozzá kapcsolódó feladatokat, a felmerülő akadályokat és az ezekhez kapcsolódó lehetséges megoldásokat. Elkészítettük a csapatok saját bemutatkozó flipchartját, ezek aztán az iroda falára is felkerültek, így mindenki, aki megfordul az irodában, láthatja, ki-mivel foglalkozik, kinek mire van szüksége, hová keres kapcsolatokat.

strategia.jpg

Minden pénteken Retro Meetingek zajlanak, ahol beszámolunk a héten elért eredményekről és a következő heti céljainkról.

retro.jpg

A meetingen különböző területekről mentorok és tanácsadók hallgatják meg a csapatokat. Kaptunk már visszajelzést és tanácsadást startup jogászoktól (KassaiLaw) és cégvezetőktől a legkülönfélébb területekről (a teljesség igénye nélkül: Kiss Gergely-Attrecto, Musicz Péter-Demola, Orosz Tamás-Logischool).

mentor.jpg

De amellett, hogy egy légtérben, illetve a workshopok és meetingek alkalmával együtt dolgozunk, mindenkinek meg kell találnia a saját helyét a közösségben és az irodában is. 

Kicsit úgy indul a startupjaink irodahasználata, mint amilyen a közös irodaberendezés folyamata volt az első ismerkedésen.

Van, akinek nagyon határozott és konkrét elképzelése van, mit hova tegyen, tehát, hogy mire használja majd az irodát. 

Van, aki még tétován közelít a dologhoz. 

Van, aki nyitott mindenre. 

Megszületnek az első közös döntések is, hogy ki hova rakná a prezentációs teret vagy, hogy közös a pénteki retro meeting. 

Közben persze mindenki csinálja, és kicsit ész nélkül tologatjuk a bútorokat, de a végére egyre jobban néz ki. Lassan kialakul az iroda berendezése. 

Ugyanígy alakult az elmúlt egy hónapban a közösségünk is. Mindenki szokja éppen egyénileg, de közösen döntünk bizonyos kérdésekben, aztán csináljuk tovább.  

Összerakjuk a közösséget, kisebb-nagyobb bénázások árán, mint az IKEA kanapét az első workshopon.      

Érdekes ezt belülről látni, ahogy kialakul egy közösségi iroda mindennapi működése, még furcsább ezt egy berendezési folyamathoz hasonlítani, de szerintem olyan. :)

Meg kell tanulni a lehető legjobban kihasználni az iroda nyújtotta lehetőségeket, mindenkinek a saját és a közös módon is. El kell szakadni a home office-tól, a könyvtártól, a kávézótól, az egyetemi szobától, az útközbeni munkától, mert minden innovatív vállalkozó így kezdi, ott dolgozik, ahol tud.

De az iroda nyújtotta lehetőségek messze lenyomják ezeket a régi szokásokat, a közös brainstorming, mások azonnali visszajelzése, egyáltalán a tudat, hogy mások hasonló cipőben járnak, mint Te, ez abszolút inspirálja az embert, nap, mint nap. 

A K&H, a Kamara és a StartITup csapata pedig olyan szakértőket, tanácsadókat és mentorokat biztosít, akiktől mindenki tanulni tud és egy olyan kapcsolatrendszert tesz elérhetővé, ami máskülönben nem állna rendelkezésre egyik csapatnál sem. A közös meetingek pedig megadják a szükséges fókuszáltságot, ami szintén nem egy utolsó dolog.

De kik is vannak az inkubátorban?

elet.jpg

A nyolc bekerül csapat a következő: (Róluk részletesebben is beszámolunk hamarosan.)

BabyMeets: design startup, a csapat újragondolt kórházi csomagokat (ruházat és kiegészítők) alkot kismamák és újszülöttek számára.

Balkon: a startup formatervezett egymással kapcsolódó és minden irányba bővíthető ládarendszert fejleszt városi kertészeknek.

B-Cube: mesterséges intelligenciával támogatott, technikai elemző és kereskedő algoritmust kínálnak pénzpiaci és kriptotermékekhez.

Bistroom: a csapat által fejlesztett platform segítségével speciális igényekhez igazodó reggeliket lehet keresni és rendelni a szállás környékéről.

Centipede Labs: algoritmusuk CT-felvételekből csontpótló és implantáló műtéti tervezésre alkalmas 3D modelleket állít elő.

SDRobot: mobil, univerzális robotplatformjuk kockázatmentesíti és felgyorsítja az emberi munkavégzőkre veszélyt jelentő ipari és katasztrófavédelmi feladatok végrehajtását.

Low-Cost Robotics: a startup 3D-nyomtatott, olcsó és egyedi funkcionális protéziseket fejleszt végtaghiányos kisgyermekeknek.

Smart4Factory: hardverfejlesztésük az elektronikai gyártósorok hatékonyságát 5%-kal javítja.

De nem csak ez a nyolc csapat igyekszik megtölteni élettel az inkubátort. 

Nem titkolt cél, hogy a Kamara harmadik emeletének irodáját valódi közösségi térré szeretnénk változtatni, számos más programnak és változatos közösségek rendezvényeinek biztosítva helyszínt. 

Kéthetente csütörtök esténként a győri Toastmasters Klub rendezvényein vehetünk részt, elindult az angol nyelvű klub és hamarosan elindul a német nyelvű klub is. Az idei év első StartupSzerda-jának networking-jét is tartottuk meg. Az iroda nyitva áll szinte minden terület előtt, aminek hatására önmagunkat és vállalkozásunkat fejleszthetjük, bővíthetjük a kapcsolatrendszerünket, sikeresebbek lehetünk, vagy egyszerűen olyanok között lehetünk, akik hasonlóak hozzánk.   

toastmasters.JPG

A különböző események, klubok és programok, illetve a személyes kapcsolatrendszerek hatására aztán sok-sok csapat és vállalkozó vagy vállalkozni vágyó fordul meg az irodában. Hiszen mindenkinek van egy ismerőse, aki a másiknak segíthet, tanácsot vagy kapcsolatot adhat vagy kér, vagy elvégezhet a másik számára egy munkát.

Sokszor találkozunk a Notjustuseless (egyszer használatos műanyagokkal (pl.szívószálakkal) laminált belsőépítészetben, bútoriparban használatos táblaanyagok gyártása), az iBookr (felhő alapú, teljesen automatizált könyvelési platform e-commerce vállalkozóknak) vagy a Sharention (felhőalapú, közösségi megosztáson alapuló piactér) csapatainak tagjaival is. 

Az inkubátor tehát egyre kényelmesebb és otthonosabb a győri startup közösség számára, én pedig kíváncsian várom a következő hónapok eseményeit, amikről be is számolok majd Nektek.

A bejegyzés trackback címe:

https://startupfeeder.blog.hu/api/trackback/id/tr2815470890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Startupfeeder

Hírek és beszámolók a vidéki, helyi szerveződésű startup ökoszisztémák eseményeiről, újdonságairól. Emellett tudósítunk magyar startupok nemzetközi sikereiről

IMPRESSZUM

süti beállítások módosítása