Startupfeeder

A hazai startup ökoszisztéma etetőgépe

InnoMate középiskolai ötletverseny roadshow
2 hét - 6 helyszín - 600+ résztvevő diák

Az elmúlt két hétben elképesztő országjáró útra indult a StartITup Győr lelkes tagjainak csapata, - a debreceni és székesfehérvári startup közösség tagjaival kiegészülve - hogy középiskolai diákok ötletversenyén mentoráljanak. (Három napra én is a csapattal tartottam, mentorként.) 

virag_szentendre2.jpg

Az események az InnoMate programsorozat részeként jöttek létre, aminek keretei között a pályázatra jelentkezett középiskolák tanárai egy felkészítő workshop sorozaton vettek részt. 

Ugyanis a résztvevő iskolák diákjai nem csupán egy ötletversenyhez csatlakozhattak, hanem az újonnan megalakuló InnoMate klubokhoz, ahol a pedagógusaik segítségével tovább dolgozhatnak az ötleteiken egy féléven keresztül, szakkör jelleggel.

Vállalkozói ismereteket, kritikus gondolkodást, és együttműködést sajátíthatnak el a valódi, kreatív csapatmunka élményével, élesben. 

A megrendezett ötletversenyek pedig a klubokhoz igyekeztek kedvet csinálni a diákoknak, úgy gondolom teljes sikerrel. :)

siker.JPG

A 15 mentor, 2 hét alatt, 6 vidéki középiskolában (Balatonfüred, Kaposvár, Székesfehérvár, Nyíregyháza, Szolnok, Szentendre) több, mint 600 diáknak tartotta meg az alkalmanként 5 órás programot.

Elképesztő tempóban és lelkesedéssel, ami szerencsénkre a diákokra is gyorsan átragadt.

Öröm volt látni, hogy a mai középiskolások nyitottak az új szerepeikre, kíváncsiak milyen jövőképek állnak előttük a munka világában. Igénylik a kihívást jelentő feladatokat is és élvezik, hogy fontos szerepet játszik a saját véleményük és tapasztalatuk az ötleteik kidolgozásakor.

Bármilyen helyszínen is fordultunk meg, lehettünk matracokkal berendezett tornateremben, asztalokkal és székekkel aulában vagy lépcsőzetesen kialakított közösségi terekben mindenhol lázas csapatmunka folyt a legkülönfélébb ötleteken.

Az események a napi program és a mentorok rövid bemutatásával kezdődtek, majd a facilitátor (Réti Virág, Végh András, Kiss Ákos) moderálásával a diákok összegyűjtötték egy jó ötlet ismérveit és bemutatásra került több nemzetközi és hazai sikert érő ötlet is inspirációnak. (The Ocean Clean Up, FacePrint, bedrock.farm)

A kellő ráhangolódás után, mindenki bedobhatta az ötleteit, amiket flipchart papíron írtak össze. 

otletek.jpg

A legkülönfélébb ötletek születtek.

A teljesség igénye nélkül néhány: vízfogyasztást csökkentő rendszer, kisboltokat vásárlókkal összekötő app, kizárólag diákokat szállító iskolabusz, napelemes tetőcserép, tematikus esküvőszervező, egy háromféle itallal megtölthető kulacs, e-tanköny, autómentő app, elkóborolt háziállat megkereső app, idegen országok kulturális különbségeit összegyűjtő app, köztéri kukák kreatív festése, zöldtetők és tényleg minden, amit az ember csak el tud képzelni. 

Az ötletek összegyűjtése után a diákok szavazhattak a nekik legjobban tetsző ötletekre, amiből aztán kialakult a 10-12 legnépszerűbb ötlet, amik köré szerveződtek a csapatok a nap további részére.

Kb. ezen a ponton következett a pizza és egyéb nasi elfogyasztása, hogy aztán újult erővel - kajakóma után egy kis warm up-pal felrázva - fogjunk neki az ötletek átgondolásának.

A diákoknak a fel-felbukkanó mentorok segítségével kellett meghatározniuk a problémát, amire az ötletük megoldást nyújt. Közösen találtak nevet és szlogent az ötletüknek. Kiválasztották a célcsoportjukat és meghatározták kik is ők és hogyan lehet őket elérni. Megismerkedtek a validálás fogalmával, kérdőíveket készítettek, interjúztak személyesen, telefonon és a közösségi hálókon, statisztikákat és lehetséges partnereket kerestek. 

Elképesztő mi mindent tettek és értek el ilyen rövid idő alatt maguktól, egy kis iránymutatás hatására. 

munka_csa.jpg

Végül a csapatoknak közösen egy-egy tablót kellett létrehozniuk a megszerzett információk alapján, majd ezeket bemutatni egymásnak, a mentoroknak, tanároknak és a szervezőknek.

Ezt követően minden csapat közösen szavazhatott egy másik ötletre, illetve a mentorok, szervezők és tanárok csapata is leadta a maga szavazatát. Így alakult ki a végső sorrend.

kep_2.jpg

Az első helyezett csapatok tagjai egy-egy mozijeggyel lettek gazdagabbak.

Mi többiek pedig egy-egy életreszóló élménnyel...

Azonban itt nem ér véget a történet a résztvevő diákok számára.

Akik jelentkeznek az InnoMate klubokba, azok tovább folytathatják a munkát akár a meglévő, akár új ötleteken. Elhivatott pedagógusok és egy szuper kiadvány segítségével (az InnoKit kiadványa lépésről-lépésre mutatja be innovációs projektek kidolgozását).

A tanév végére pedig olyan kidolgozott ötletek és projektek fognak elkészülni, melyekkel a diákok bátran kiállhatnak bármelyik fiataloknak szóló nagy megmérettetés színpadára.

Úgy gondolom, minden résztvevő nevében állíthatom, hogy egy rendkívüli rendezvénynek voltunk a részesei.

mi.JPG

Láthattuk, hogy a diákok csak arra várnak, hogy a megfelelő módon kérdezzék őket, hogy számítson a véleményük és a tetteik. Ennek hatására pedig nyitottabbak lesznek. Próbálkoznak, kísérleteznek, felülemelkednek a kudarcaikon, tanulnak és folyamatosan képesek lesznek új dolgokat megismerni, elfogadni és kipróbálni.

A jövőben talán erre lesz a legnagyobb szükségük, ha nemcsak eligazodni szeretnének a munka világában, hanem a képességeikhez legmegfelelőbb és számukra valóban örömöt okozó pályát akarják választani, bármi legyen is az.

otletek_1.jpg

Azok, akik ezt ma biztosítják számukra elismerést érdemelnek a munkájukért. Mind a résztvevő iskolák munkatársai, mind a szervezésben és lebonyolításban részt vevő szervezetek a United Way Hungary Alapítvány, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány és a StartITup Győr felelősei. 

Még több ilyet! :)

Köszönet a képekért a szervezőknek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://startupfeeder.blog.hu/api/trackback/id/tr1815474198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Startupfeeder

Hírek és beszámolók a vidéki, helyi szerveződésű startup ökoszisztémák eseményeiről, újdonságairól. Emellett tudósítunk magyar startupok nemzetközi sikereiről

IMPRESSZUM

süti beállítások módosítása