Startupfeeder

A hazai startup ökoszisztéma etetőgépe

Virtuális StartupSzerda (2020.04.02.)
Online meetup szervezés belülről – interjú Szabó Krisztiánnal

Túl vagyunk az első virtuális StartupSzerdán, a győri startup közösség is online módra kapcsolt…

virtualis_startupszerda.png

Hiszen az élet nem áll meg. A startupok dolgoznak, a közösség véleménycserére éhes.

Azt hiszem, most mindenki nevében állíthatom: alig várjuk, hogy újra személyesen is láthassuk egymást, pogival/sörrel a kézben beszélgethessünk a kialakult helyzet kihívásairól, és arról, hogy ki hogyan éli meg a változásokat.

Mert változások vannak bőven bármerre is nézünk, ezt mutatta meg a rendhagyó StartupSzerda is. Nem mennék bele hosszan abba a sok témába, amit érintett a meetup, hiszen itt meg is tudjátok nézni/hallgatni.

De kedvcsinálónak jöjjön a meghívott beszélgetőpartnerek és az érintett témák listája:

Thaler Ádám - TECH világ Dublinban
Antallfy Thomas - Kickstarter győztes startupper Londonból

Páti Diána - Nemzetközi startuphelyzet San Fransiscótól - Győrig
Bányai Gábor - SopronLab - Hack the Crisis Austria tapasztalatok
Tüske Tamás - ViddL -» HozdL villámgyors reagálás a piac igényeire

Kovalovszky Márton: győri kkv-k helyzete

A hallgatók-nézők Szabó Krisz moderálása mellett egy szuper beszélgetést követhettek, ahol a fenti topikok mellett számos más témakör is érintésre került. A teljesség igénye nélkül: fenntarthatóság és környezettudatosság, a kiskorú diákokra leselkedő veszélyforrások az online térben, iparágak felemelkedése és eltűnése, vidék vs. nagyváros – ide kötődően az ingatlanpiaci helyzet, valamint a testi-lelki egészség megőrzése a bezártságban.

Egy izgalmas és gondolatébresztő beszélgetésbe kapcsolódhattunk be a győri csapatnak köszönhetően, de azt hiszem, arra mindannyian kíváncsian lennénk, hogyan élték meg ők az első online meetup szervezését, megvalósítását.

Szabó Kriszt, az online esemény egyik szervezőjét és egyben az esemény moderátorát kérdeztem.

SD: Mennyiben változtatta meg a kialakult helyzet a StartITup Győr működését?

SZK: Fenekestül felborította, kb. 3 hónapnyi munka veszett oda. Júliusig le voltak szervezve az események, időpontok, helyszínek, előadók. A márciusi Startup Szerda előtt 1 nappal mondták „ÁLLJ” idehaza, emiatt a márciusi esemény hosszas vívódás után el is maradt.
Utána sokat egyeztettünk és arra jöttünk rá, hogy a régión belüli startupokat ismerjük, velük online tudunk tovább dolgozni, képzéseket tartani. Azt a munkát tehát szépen folytattuk is, és folytatja a közösség a mai napig. Hatalmas öröm, hogy az összes startupunk bejelentkezett a legutóbbi ilyen közös videómegbeszélésre.

Azt viszont talán mindenki sejtette már eddig is, hogy a Startup Szerda másról szól. Ez egy szemléletformáló eseménysorozat, amelyben próbálunk érdekes témákat hozni, hogy bevonzzuk az érdeklődőket és a vállalkozókat. De a legfontosabb az, hogy az előadók, témák és a szervezők hatására utána el is kezdjenek egymással beszélgetni az emberek.

Mert a varázslatos dolgok akkor kezdődnek, amikor a résztvevők ötletet cserélnek, vitáznak, meggyőznek, csapatot alkotnak és vállalkozást csinálnak.

Ezt hívjuk mi Networkingnek! Na, ezt nem tudjuk a mai napig, hogy lehetne az online térbe hatékonyan átültetni.

SD: Milyen érzésekkel vágtatok neki a szervezésnek?

SZK: Egyeztettünk az INPUT program országos koordinátorhálózatával, amely elér most már Debrecentől Sopronig. Arra jöttünk rá, hogy tartozunk annyival a közösségnek, hogy megszólalunk és nekik is megadjuk a lehetőséget a beszélgetésre.

Így sok beszélgetés és egyeztetés utána arra jöttünk rá, hogy online térben nem egy előadás jellegű startupeseményt csinálunk, hanem egy kötetlen beszélgetésre hívjuk őket.

SD: Miben volt ez most más, mint a többi StartupSzerda szervezése? Milyen kihívásokkal találkoztatok?

SZK: Rendhagyó volt. Startup Szerdákat már sokszor szerveztünk, szereztünk egyfajta gyakorlatot, rutint, de online térben eseményt szervezni más és tényleg különleges.

Rengeteg technikai kihívással néztünk szembe, de az INPUT egri koordinátora (Töröcsik Gábor) még az esemény előtt egy órával is próbált nekem segíteni. Például hogyan célszerű a ZOOM-ot beállítani, várószobát csinálni, moderálni, némítani, szavaztatni, legyen-e virtuális háttér vagy ne legyen. Szerettünk volna zenei aláfestést is berakni esemény elejére és végére.

Lelkes amatőrnek éreztem magunkat, akik így vagy úgy majd úgyis megoldják a problémákat.
Az szerintem végül jó dolognak bizonyult, hogy szétosztottuk szerepeket. Voltak ketten, akik a technikáért feleltek, én facilitáltam, volt, aki azért felelt, hogy figyelt mi történik chatben és kik akarnak belépni, és volt, aki a „kiemelt vendégeket” terelte, ha azok kiestek valamiért.

SD: Mit gondolsz mi a legnagyobb előnye, illetve hátránya az online meetupoknak?

SZK: Előnye rengeteg van, bármilyen messze van az előadó, résztvevő, be tud csatlakozni, véleményt tud formálni. Lásd most Thaler Ádám Dublinból és Antallfy Thomas Londonból csatlakozott. Résztvevők közül is sokan beléptek be messzi helyekről, aminek kifejezetten örülünk. Elfér FB live előtt végtelen sok ember, Zoom-on lehet real time kérdezni.

Hátránya: Nem lehet érezni a közösség finom reakcióit, nem lehet online térben egyszerre 65 embert látni, késik a kamera kép, bedobsz egy témát és lehet nincs válasz. A személyes találkozásoknak extra varázsa van, ha valaki eljött hozzánk, akkor ő tuti OTT volt. Online térben valaki ott lehet 100%-ban, de lesz, aki csak 10%-ban.

SD: Hogy érzed, hogy sikerült az első virtuális StartupSzerda?

SZK: Egy gátat áttört bennünk, és érezhető volt már abból is, hogy több, mint 60-an voltunk, hogy erre szüksége van a közösségnek is. Ebben a nehéz időszakban fontos beszélni arról, mi folyik most körülöttünk, melyik startup mit lép vagy mit nem lép meg ebben a helyzetben.

De online eseményt szervezni semmivel nem egyszerűbb, mint élőben. Sok kihívást leküzdöttünk, de sokat kell még fejlődnünk abban, hogy elérjük a célunkat.

SD: Több, mint 50 ember követte végig a beszélgetést, illetve kapcsolódott bele a hozzászólásaival, a megtekintés pedig 1300 fölött jár. Milyenek a visszajelzések a közönségtől?

SZK: A FB live-os 2 óra utána maradtunk tovább Startup Szerda szokás szerint még kötetlenebbül beszélgetni. Itt már tényleg mert bárki bármit kérdezni, valakinél ciccent a sör is a háttérben. Ekkor éreztem igazán, hogy ez egy igazi Startup Szerda. Amikor kiléptünk azért volt egy kis hiányérzetem, hogy nem volt kézfogás és mindenkinek szemébe nézve egy hála, hogy eljött.

De ahogy kiléptünk, Kovalovszky Márton (akinek ezúton is köszönjük a technikai segítséget) átküldött egy chat screenshotot, hogy mennyien megköszönték még a kilépés előtt a munkánkat. Na, hát az felemelő volt! Írásban ritkán kaptunk köszönetnyilvánítást eddig.

SD: Mire számíthatunk a jövőben? A következő események is átkerülhetnek az online térbe?

SZK: Igen, mi úgy látjuk, hogy online események sora fog következni a nyárig tartó időszakban.

Sopronnal, Mosonmagyaróvárral és Székesfehérvárral nagyon szoros kapcsolatot ápolunk. Állíthatom, hogy szinte hetente lesznek online események többnyire közös szervezésben.

Ideathon: legnagyobb szívfájdalmunkra elmarad tavasszal, de bízunk benne, hogy ősszel megszervezhetjük, hiszen ez 100 fő + esemény.

Startup Szerda: online események – Következő event: Mi folyik a crypto világban? Ápr 22. 17:30

SopronLab: Hogyan tehetjük élhetőbbé a bezártságot? Ápr. 8: 18:00

 

Tehát nem maradunk magunkra a következő időszakban sem.

A StartITup Győr csapata is alkalmazkodik, megvalósít és tanul az új tapasztalatokból. 

Mi pedig továbbra is élvezhetjük a közös eszmecserét... csak most online, otthonról.

 

Köszönet az interjúért és a képért Szabó Krisztiánnak.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://startupfeeder.blog.hu/api/trackback/id/tr7115591158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Startupfeeder

Hírek és beszámolók a vidéki, helyi szerveződésű startup ökoszisztémák eseményeiről, újdonságairól. Emellett tudósítunk magyar startupok nemzetközi sikereiről

IMPRESSZUM

süti beállítások módosítása